Sådan slipper du af med vaginisme

Når du lider af vaginisme, er det svært eller umuligt for dig at slappe af i musklerne i skeden. Det kan blandt andet gøre det svært for dig at dyrke sex og at få foretaget en gynækologisk undersøgelse. Der findes flere metoder til at træne musklerne til at slappe af.

Sponsoreret indhold

Vaginisme er en ubehagelig lidelse, der kan ramme kvinder i alle aldre. I det tilfælde spænder musklerne i skeden alt for meget op, og det er svært for dig – hvis det da ikke er helt umuligt – at slappe af i musklerne igen.

Det kan skabe en lang række forskellige former for problemer. De mest kendte er besvær med at have sex og at få foretaget en gynækologisk undersøgelse, men også forstoppelse, tørhed i skeden og overaktiv blære kan skyldes vaginisme.

Det skriver Sundhed.dk.

Det er derfor en lidelse, der er meget ubehagelig og stigmatiserende for kvinder. Mange får at vide, at de bare skal slappe af, men det er jo netop det, som de ikke kan. Heldigvis findes der øvelser og hjælpemidler, der kan hjælpe dig, der lider af vaginisme.

Hvordan opstår vaginisme?

Vaginisme kan opstå af flere forskellige grunde. Mange forbinder det med kvinder, der har været udsat for et overgreb, og hvor deres krop derfor intuitivt lukker af for, at de kan have samleje igen, da kroppen nu forbinder det med noget ubehageligt. Det er rigtigt, at lidelsen kan opstå af den grund, men det er langt fra den eneste grund.

Noget så simpelt som, at du helt frivilligt har haft sex efter, at du har haft en infektion i skeden, kan også føre til, at du kommer til at lide af vaginisme. Hvis du har oplevet smerter i skeden under samlejet på grund af infektionen, kan kroppen komme til at forbinde al penetration med smerte og dermed blokere for, at det er muligt, ved at spænde op i musklerne.

I andre tilfælde er det så simpelt, som at du har været kold i længere tid og derfor har spændt op i bækkenbunden. Senere bliver det meget svært eller måske umuligt for dig at slappe af i musklerne igen.

Hvordan kan vaginisme kureres?

Det er meget forskelligt, hvordan vaginisme kureres og kommer selvfølgelig helt an på, hvorfor den er opstået. Hvis du har vaginisme som følge af et overgreb, er det jo vigtigt at behandle på både de fysiske og psykiske grunde til lidelsen.

Er lidelsen opstået på grund af noget rent fysisk, for eksempel en infektion eller for lang spænding af musklerne, handler det om, at du udfører øvelser, der hjælper dig til at slappe. Det kan være bækkenbundstræning, afspændingsøvelser og brug af vaginale dilatatorer i forskellige størrelser. Med dilatatorerne kan du øve dig i at have noget i skeden. Du starter med en lille dilator og arbejder dig derefter opad i størrelse.

En ret ny metode er, at du bruger en empelvic pude. Det er en pude, der er skabt, så den hjælper dig til at træne din bækkenbund, når du sidder ned. Et problem med bækkenbundsøvelser er, at det er meget svært for dig at mærke musklerne i bækkenbunden. Det hjælper puden dig med. Du kan læse mere om den her.

Der findes altså en række forskellige metoder for dig til at lære at slappe af i musklerne i din bækkenbund og på den måde komme dig over din vaginisme. Du kan dermed nemt finde frem til den metode, der passer dig.