Folkesagn, gode fortællinger, myter og mærkelige fester. Den slags har Sverige et helt museum for, og det ligger i Småland ikke langt fra Danmark. Både børn og voksne lader sig nemt fortrylle af magien.
Måske har Unesco også ladet sig fortrylle. I hvert fald er Sverige netop via sine mange gode sagn og historier blevet bemærket af Unesco, som løbende udpeger monumenter, bygninger, kulturlandskaber og naturområder som verdensarv, fordi de har enestående værdi for menneskeheden. Udpegningen sker på grundlag af konventionen om beskyttelse af verdens kultur- og naturarv, og de udvalgte steder kommer på UNESCO's verdensarvliste.
Her er således Sagomuseet og Sagobygden i Småland strøget ind. Museet står nu på Unescos liste over bemærkelsesværdige steder, som beskytter immateriel kulturarv, og det er sket for første gang nogensinde.
»Det er en utrolig fin anerkendelse af de aktiviteter, vi har udført i næsten 30 år. Udnævnelsen medfører udviklingsmuligheder, men også et stort ansvar, som vi glæder os til at forvalte både nationalt og internationalt«, fortæller Meg Nömgard, der er chef for Sagobygden.
»Vi vil gerne dele vores erfaringer omkring immateriel kulturarv med andre, og dét at arbejde i Unescos ånd anser vi for vigtigt«, siger hun.
Sagomuseet drives af foreningen Berättarnätet Kronoberg og har til formål at holde den mundtlige historiefortælling levende ved at formidle kendskab til svenske folkesagn og fortællinger.
Sagobygden og Sagomuseet er blot det andet projekt i Norden, der er kommet på listen. Det norske bådbyggeri Oselvarverkstaden, der deler viden om håndværket bag traditionelt bådbyggeri, er også på.
Der er i øjeblikket 20 projekter på verdensplan med på listen.