Sommerferie - med eller uden kat?

Foto: Agria Dyreforsikring

Katteejere, der planlægger ferie i det danske sommerland, skal snart til at overveje, om den lille tiger skal passes hos venner og familie, eller den skal med på rejsen. Sørg i begge tilfælde for, at katten ikke lider overlast.

Det kan være hyggeligt at tage katten med på ferie i sommerhuset eller på campingtur, men det er ikke sikkert, at det er en god oplevelse for katten at komme med. Det forklarer Tine Antvorskov, der er direktør i Agria Dyreforsikring.

Hun opfordrer katteejere til at overveje grundigt, hvordan katten skal holde sommerferie. Katte er territoriale og bundet af vanlige omgivelser. De fleste katte er desuden indekatte, som ikke er vant til den vilde, danske natur, og måske har katten aldrig været ude og rejse før. Derfor kan den ifølge Tine Antvorskov reagere meget negativt på nye omgivelser. I mange tilfælde er det derfor bedre for katten, at den bliver hjemme.

Kattepasser

Et godt alternativ til at tage katten med på ferie er at finde en kattepasser blandt venner og familie. Sørg for at give vedkommende de nødvendige oplysninger om katten, og giv altid telefonnummeret på din dyrlæge, hvis der skulle ske noget. Hvis katten skal bo hos kattepasseren, er det en god idé at tage kattens tæppe og yndlingslegetøj med, så den føler sig hjemme.

Sæt så vidt muligt mad- og vandskålen sådan, at det svarer til de steder, hvor katten er vant til at finde dem.

Kattepension

Hvis du ikke kender nogen, der kan hjælpe med at passe din kat, kan du bestille plads på en kattepension. Husk, at de gode kattepensioner ofte er optaget lang tid i forvejen om sommeren. Vælg en kattepension af høj standard både i forhold til de fysiske rammer og pasning af kattene, og spørg eventuelt dyrlæge eller katteforening til råds.

Vær opmærksom på, at din kat skal være vaccineret, hvis den skal på kattepension. Vælger du alligevel at tage katten med på ferie, så har Tine Antvorskov nogle gode råd til ferien:

Køreturen

Køresyge: Giv ikke katten mad op til køreturen. Katte bliver let køresyge af at køre bil, og de kan finde på at kaste maden op igen. Temperaturen i bilen: En bil i solen kan hurtigt blive så varm, at det er livsfarligt for katten at befinde sig i den. Hold derfor øje med temperaturen, og sørg for, at katten kan være i skygge, og at der løbende kommer frisk luft ind i bilen. Transporter katten i bur: Det er vigtigt, at katten ikke er løs i bilen. En løs kat kan komme til skade under kørslen, men passagererne kan også komme galt afsted, hvis katten distraherer chaufføren, eller hvis katten rammer en person ved en hård opbremsning. Brug derfor et bur til at transportere katten i under køreturen. Du kan købe en spray, hvis lugt beroliger stressede katte. Den kan bruges i buret til køreturen eller på stedet, når du kommer frem, så katten hurtigere finder sig til rette.

Katte i den danske natur

Hugorm: Hugormen støder man meget sjældent på i beboede områder, men kommer man ud på landet, så kan en kat på opdagelse møde en hugorm, som bider fra sig. I de mildeste tilfælde hæver området omkring biddet, men biddet kan blive livstruende. Det er mest almindeligt, at katten bliver bidt i næsen eller læberne. Hold katten i ro, og tag kontakt til dyrlæge ved bid. Insektbid: Katte kan ofte klare et stik fra fx hveps eller bi, men nogle katte kan være overfølsomme over for insektbid og -stik. Ved stik, start med at fjerne brodden, og vær opmærksom på katten i tiden efter. Kontakt dyrlæge, hvis katten bliver træt og bleg. Flåter: Flåter kan bære på farlige sygdomme. Overvej at købe et middel fra apoteket, der beskytter katten mod disse flåtbårne sygdomme. Fjern under alle omstændigheder flåten så hurtigt som muligt med tang eller pincet.

Snor i katten

Katte kan finde på at søge hjem, hvis de bliver stressede i fremmede omgivelser. For at undgå det kan man de første dage sætte noget afskærmning op ved sommerhusgrunden, så den ikke løber væk. Desuden kan man gå de første ture med katten i sele, indtil katten har vænnet sig til de nye omgivelser. Det er en god idé at ID-mærke katten med en lille chip i øret. Så er den lettere at identificere, hvis den er stukket af. Sørg også for, at katten har et halsbånd med ejers navn og telefonnummer på.