Norge er dyrest, men hvilket land er billigst? Her rækker pengene til vinterferien længst

Vinterferien og februar er højsæson for rejselystne danskere. Men der er stor forskel på, hvad man må betale for restauranter, fødevarer, alkohol og tøj – alt efter hvor rejsen går til. Denne artikel sammenligner det danske prisniveau med en række populære vinterferiedestinationer.

Vinterferien deler danskerne mellem dem, der søger sol og badestrand, og dem, der søger sne og skipister. Økonomien kan dog også spille ind, og der kan væsentlig forskel på prisniveauet i de mest populære feriedestinationer.

Kilde: Dansk Statistik

Som man kan se på grafen, kan skientuiasterne spare mest på udgifterne til overnatning og restaurantbesøg ved at besøge Italien eller Østrig, hvor prisniveauet er omtrent 30 procent under det danske.

På solsiden er priserne på restauranter og hoteller mindst i Tyrkiet efterfulgt af Spanien. Hotel- og restaurantpriserne er 59 procent under de danske i Tyrkiet og 43 procent i Spanien.

En del at spare på fødevarer

At booke et hotelværelse og spise på restaurant hver aften er jo ikke den eneste måde, man kan holde ferie på. Nogle vælger at leje et sommerhus eller en lejlighed med eget køkken og selv sørge for egen mad.

De danske skientusiaster kan købe billigst ind af fødevarer i Tyskland og Italien, som er henholdsvus 24 og 16 procent billigere end Danmark og henholdsvis 19 og 11 procent billigere end skikonkurrenten Østrig.

De solrige destinationer Tyrkiet og Spanien er de to billigste lande at købe fødevarer i blandt danskernes favoritdestinationer. Her koster fødevarer henholdsvis 36 procent og 28 procent mindre end i Danmark.

Kilde: Dansk Statistik

Alkohol er billigst i Spanien og dyrest i Norge

Priserne på alkohol varierer i endnu højere grad end fødevarer på tværs af lande. I Spanien, som i 2017 var danskernes foretrukne feriedestination i vinterferien, er alkohol 33 procent billigere end i Danmark. En anden yndet solrig destination, Tyrkiet, har til gengæld meget høje priser på alkohol med et prisniveau, som ligger 58 procent over det danske.

Blandt de kolde destinationer har Tyskland de billigste priser på alkohol med et prisniveau 29 procent under det danske efterfulgt af Frankrig, hvor alkohol er 24 procent billigere end i Danmark. Norge topper listen med alkohol, som her er over dobbelt så dyrt som i Danmark.

Tøj og sko er billigst i Tyrkiet og Spanien

For nogle er ferien lig med shoppingture, og her er der også penge at spare, alt efter hvilken destination, man vælger. Billigst er Tyrkiet, hvor tøj og sko koster 63 procent mindre end i Danmark. Tyrkiet efterfølges af Spanien, hvor tøj og sko er 30 pcrocent billigere end i Danmark.

De danskere, som søger sne i vinterferien, kan få mest tøj og sko for pengene i Frankrig og Monaco, Italien, Tyskland og Østrig, som ligger ca. 20 procent under det danske prisniveau. Sverige og Norge er på niveau med Danmark, når det gælder priser på tøj og sko.