Lysfest på svenske pister

Flere svenske skidestinationer er nu enige om at investere millionbeløb i bedre lysforhold på pisterne. Bedre lys giver nemlig længere skidage – og aftener.

Noget, de fleste skiløbere vil give deres højre arm for. Herudover er LED-belysning en mere miljørigtig løsning, ligesom mere lys giver større sikkerhed.

En halv million svenske kroner har dansker-skisportsstedet, Isaberg, netop investeret i ny belysning, ligesom en række andre svenske skidestinationer har gjort det. Nu er det LED-lys, der giver lys på Isabergs hvide bakker, og der vil være tændt i et længere tidsrum, hvilket giver mulighed for endnu mere aftenski end før. Helt nøjagtigt torsdag og fredag fra klokken 17:30, hvor mørket er faldet på, og frem til klokken 21:00. I weekenden kan der tilmed løbes på ski på pisterne frem til klokken 17:00. Belysningen vil være udskiftet på familiebakken, børnebakken og delvist på Dalbakken, Mittlöpan og Slalombakken. 

”Den forbedrede belysning på pisterne er en praktisk foranstaltning, LED er mere miljørigtigt og giver bedre lys. Men det kan give en stor effekt for skiløberne, for jo mere lys, jo længere bliver de mulige skiperioder, så man kan få lange dage på ski. Herudover åbner det i højere grad mulighed for at tage på ski en enkelt dag eller to, fordi man kan få så meget skiløb ud af selv en kort tur”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden. 

Læs også: Prøv en anderledes aktiv ferie i kajak

I det børnevenlige Kläppen i Sälen er belysningen på pisterne forud for denne skisæson ligeledes optimeret. Den gamle belysning erstattes af ny, moderne LED-belysning til en værdi af cirka 3 millioner svenske kroner. Investeringen i LED vil give et bedre lys for skiløberne, der vil blive brugt mindre energi end ved andre løsninger, og LED-lys er i det hele taget et vigtigt element i områdets miljøsatsning. Nu kan Kläppen dagligt holde åbent på pisterne helt frem til klokken 18:00, hvilket betyder virkelig mange timers kvalitetsskiløb på skiferien. Også en forlænget weekend med skiløb som omdrejningspunkt vil nu give mange timers skiløb. 

Lofsdalen lyser også mere

Også Lofsdalen, som i forvejen er i gang med at optimere hele skidestinationen i et ambitiøst udbygnings- og forbedringsprojekt (Masterplan 2.0), tænkes der i bedre lys for at optimere aftenskiløbet og dermed forbedre gæsteoplevelsen. Belysningen er også her udskiftet til LED, som bruger mindre strøm og samtidig har en længere holdbarhed. Godt lys på pisterne giver herudover en forøget sikkerhed for skiløberne, som man lægger meget vægt på i Lofsdalen.