Ingen adgang for turister på Færøerne: Frivillige søges i stedet

For at sikre, at naturen forbliver uspoleret, holder den lille nation mod nord lukket for turister over en weekend i april. Frivillige, som har lyst til at give en hånd med under vedligeholdelsesweekenden, er dog mere end velkomne.

Hvert år byder Færøerne velkommen til omkring 110.000 besøgende, som kommer fra hele verden for at opleve ø-gruppens spektakulære natur. Med sine bjergtagende klipper, undersøiske huler, imponerende vandfald og rige fugleliv er den lille gruppe af vulkanske øer en destination, som er kommet i kikkerten hos stadigt flere turister verden over.

I den sidste weekend af april holder Færøerne dog lukket for turister for at sikre, at de unikke naturområder bevares. I dag lider Færøerne ikke af overturisme, men et stigende antal turister til visse populære områder på øerne over de seneste par år er så småt begyndt at sætte sine spor på den rå, men dog sarte natur. Via det nye tiltag med at holde weekendlukket for turister ønsker Færøerne at sikre, at disse naturområder plejes og vedligeholdes, så de kan eksistere, som de gør nu i mange år fremover. Frivillige gæster, som har lyst til at give en hånd med i arbejdet, er dog mere end velkomne.

”Vi er utroligt glade for, at stadigt flere mennesker opdager, hvor fantastiske vores øer er: landskabet, vores unikke levemåde, vores mad og vores folk. Det er muligt at finde fred og ro, uanset hvor end man går hen – endda i vores livlige hovedstad, Tórshavn”, siger Guðrið Højgaard, der er direktør for Visit Færøerne og fortsætter:

”For os handler turisme ikke bare om tal. Vi byder velkommen til en masse besøgende hvert år, men vi har også et ansvar overfor det færøske samfund og overfor vores smukke miljø, og vores mål er, at vi vil bevare og beskytte det, og sikre bæredygtig og ansvarlig vækst.”

Frivillige inviteres til øerne

Den færøske lagmand Aksel V. Johannesen er også en del af kampagnen og inviterer 100 frivillige til at komme til Færøerne og give en hjælpende hånd i vedligeholdelsesarbejdet.

De frivillige er sammen med lokalbefolkningen inviteret til at hjælpe med vedligeholdelsesweekenden fredag d. 26. april og lørdag d. 27. april, 2019. Det er dog kun 100 udenlandske gæster, der får denne mulighed, men er man en af de 100, der giver en hånd med, får man som tak for hjælpen gratis mad og indkvartering i tre nætter. Lørdag aften serveres der et færøsk festmåltid for alle, der har deltaget i vedligeholdelsesarbejdet – både de lokale færinge og de udenlandske frivillige.

Vedligeholdelsesprogrammet indebærer blandt andet opsætning af vejskilte samt etablering af stier i velbetrådte områder og etablering af udsigtspunkter, som kan hjælpe til at bevare naturområder og det rige fugleliv. Projekterne vil være af varierende sværhedsgrad, og derfor behøver de frivillige ikke at have nogen specifikke kompetencer- blot et ønske om at hjælpe til med arbejdet.

De frivillige fra udlandet, som tager del i den færøske vedligeholdelsesindsats, kan desuden vælge at forlænge deres ophold på Færøerne.

Færøerne håber, at det nye projekt vil inspirere andre lande til at følge trop og måske endda etablere deres egen vedligeholdelses-crew og hermed opfordre turister til at hjælpe med at løse de udfordringer, som destinationen måtte stå over for.

Færøerne har set en vækst i antallet af turister på 10 procent i de seneste par år, og selvom lokalbefolkningen tager imod alle besøgende med åbne arme, vil de også gerne sikre sig, at overturisme aldrig bliver et problem.