Designer Jim Lyngvild er sammen med Nationalmuseets vikingeeksperter i gang med at lave en omfattende nyfortolkning af museets eksisterende udstilling om vikingerne. Når udstillingen genåbner 26. november, får de besøgende sat ansigt på vores hærdede forfædre. På åbningsdagen vil Alex Høgh Andersen, der spiller Ivar Benløs i HBO Nordic-serien 'Vikings', også deltage i VIP-arrangement.
Nationalmuseets udstillingsrum om vikingetiden er i disse dage lukket for publikum. Bag de låste døre arbejder museets vikinge-eksperter sammen med designer og vikinge-entusiast Jim Lyngvild på en nyfortolkning af den del af udstillingen 'Damarks Oldtid', der handler om vikingetiden.
"Vikinger er et af de helt store trækplastre for både danskere og turister, og vi har planer om at skabe en helt ny vikingeudstilling på museet fra 2020. Men indtil da eksperimenterer vi med forholdet mellem fakta og fiktion og undersøger, hvor langt vi kan gå i retning af at gøre fortiden levende. Derfor er jeg rigtig glad for, at Jim Lyngvild nu hjælper os med at skabe en langt mere sanselig og dragende scenografi, der bringer publikum helt tæt på vores berømte forfædre," siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.
Få ansigt på vikingerne
Når udstillingen genåbner den 26. november, kommer de besøgende til at træde ind i vikingernes brogede univers, hvor de blandt andet møder tre nøgne, krigeriske berserkere med hjelme, der smyger sig om hinanden og kigger på gæsterne.
Derefter træder gæsterne ind i kongens sal, hvor dronning Tove pryder væggen i sin blå dragt pyntet med draperinger og tunge guldsmykker. Hendes øjne er fæstnet på den tomme tronstol, hvor kongen kan sætte sig når som helst.
Flere af de ikoniske vikingesmykker er placeret på livagtige vikingehoveder. Her får man sat ansigt på husfruen, krigeren, berserkeren og bonden, som de med stor sandsynlighed tog sig ud med tatoveringer, ægte hår og arret af for meget sol, saltvand og fed mad.
"Jeg vil gerne bringe mere sanselighed og liv ind i genstandene, så man nærmer sig de mennesker, der bar smykkerne og havde sværdet i hånden. I mit univers skal vikingerne ikke glorificeres. De var mennesker på godt og ondt. Derfor skal de også tages seriøst og ikke bare latterliggøres. Jeg er meget ydmyg og stolt over denne opgave. For mig er vikingerne et evigtgyldigt omdrejningspunkt for stort set alt, hvad jeg foretager mig," siger Jim Lyngvild.
Museumsinspektør Peter Vang Petersen er en af flere eksperter fra Nationalmuseet, der har været med hele vejen til at guide og udfordre.
"Jim Lyngvild har en stor viden om vikingerne, og det har været spændende at se, hvordan han ville iscenesætte dem. Vi har løbende diskuteret forestillinger om vikingerne, kontra det vi rent faktisk ved. Det er Jim Lyngvilds scenografiske bud på vikingetidens mennesker, som bygger videre på en række grundlæggende antagelser om perioden, som vi på museet kan stå bag", siger Peter Vang Petersen.
I udstillingen kan man bl.a. se den berømte Tissø-ring af guld og en af Danmarkshistoriens største skatte, Fæsted-skatten, som indeholdt smykker i sølv og guld.