I Danmark har vi altid haft tradition for at være glade for vores fritidshjem og sommerhuse. For selvom vejret i Danmark ikke er sammenligneligt med det, man får, hvis man fx har en sommerbolig i Spanien, elsker vi nemlig at tage væk fra de vante rammer og slappe af et sted, hvor hverdagen ikke spøger.
Men det er i dag ikke kun danskerne, der synes, de danske fritidshjem er uimodståelige, og rundt omkring langs de danske kyster stiger efterspørgslen og trængslen for at få fingrene i et af de lækre sommerhuse, som qua udviklingen også er steget betragteligt i værdi de seneste år.
Går du også selv med en drøm om at få fingrene i et lækkert landligt fritidshjem? Så læs med videre, og få indsigt i, hvordan markedet for sommerhuse og fritidsboliger ser ud i dag.
Tysk efterspørgsel hæver priserne
En af hovedårsagerne til, at blandt andet de vestjyske fritidsboliger er i så høj kurs i øjeblikket, er øjensynligt og ifølge mange branchekendte boligadvokater rundt i landet den store og påtrængende efterspørgsel sydfra. Tyske badeturister udgør i dag hele 70 % af gæsterne i sommerhusene.
Det er en betragtelig andel, og for både ejendomsinvestorer og købsparate tyskere er det kærligheden til de danske badestrande, der er roden til hele udviklingen.
For boligadvokaterne i området, der til daglig arbejder med køberrådgivning, køb af bolig, tinglysning og skøde, giver det nogle helt generelle udfordringer. For grundet nogle nationale regler er det ikke muligt for enhver tysk familie at købe fritidsbolig i Danmark – og i den sammenhæng kan det altså være sværere at mætte efterspørgslen.
Særlige krav for køb af fritidsbolig i Danmark som tysker
En af de ting, der for alvor giver problemer i markedet for fritidsboliger, hvis man er tysker, er, at man fra regeringens side har nedsat adgangskrav iht. tidligere bosted. Og for boligadvokaterne, der sidder med de tyske købere, er det blevet en kompleks proces at få godkendt en købsaftale.
Særligt i den sammenhæng kan nævnes, at man som tysk statsborger skal have boet i landet de sidste 5 år – eller har en tilladelse fra Justitsministeriet. Det er et ufravigeligt krav, og selvom det for mange tyske borgere kan virke uigennemtrængeligt, er der altså forholdsmæssigt mange, der alligevel vælger at indlede processen.
Nogle af de ting, man kan få godkendelse på baggrund af, er blandt andet:
-
Særlig tilknytning til landet/området.
-
Jævnlige ferieophold i et bestemt angivet område.
-
Familiemæssige eller venskabelige relationer.
-
Eller erhvervsmæssige forhold.
For boligadvokaterne handler det derfor om, at man skal have overbevist staten om, at man har en særlig tilknytning af den ene eller den anden art. Og her er det ikke helt lige meget, om man læser reglerne selv eller får professionel hjælp fra en branchekendt.
Flere og flere tyskere og centraleuropæere sender hvert år ansøgninger, som de har fået udarbejdet af professionelle boligadvokater, og flere og flere går gennem nåleøjet, så de kan starte drømmeeventyret som ejer af en fritidsbolig i det skønne danske land.