Hæk, træ, busk og blomst skifter ejere som aldrig før viser nye tal. Mere end 5.000 planter blev solgt på DBA sidste år, og allerede nu er der sat 40 % mere grønt til salg i 2019 sammenlignet med i 2018. Vi er klar med 5 vigtige råd til dig, der overvejer at købe hækken - brugt.
Sofa, barnevogn og cykler. Det er ting som disse, de fleste forbinder med DBA. Men vidste du, at du på DBA sagtens kan købe og sælge hækken, træet, busken og blomsterne?
Den mulighed er der flere og flere, der benytter sig af. I 2018 skiftede mere end 5.000 planter ejer via DBA, og antallet af annoncer i plante-kategori er steget med hele 40 procent i 2019 sammenlignet med 2018. Det skriver DBA Guide.
Er du en af de mange danskere, der benytter foråret til at gøre lidt ved haven, så læs med her, hvor vi er klar med 5 råd til dig, der vil købe hækken – brugt. For ikke nok med, at det i foråret er mest tiltrængt at opdatere haven, så er det også NU, mange hække har nemmest ved at blive flyttet.
1. Disse hække er mest taknemmelige at købe brugte
Indledningsvist bør du overveje hvilken hæk, du vil have. For alt afhængig af, om det er en løvfældende hæk, der ”går i dvale” eller én, der står med grønne blade året rundt, så kan du herudfra beslutte, hvornår på året, du bedst går i gang.
"De mest populære hække herhjemme er især bøgehække, der står med brune blade om vinteren, og ligusterhækken, der er halvstedsegrøn," fortæller Nanna Louise Teckemeier, der er haveredaktør hos Aller Grøn til DBA Guide.
Hun nævner, at de hække, der nemmest kan tåle at ”skifte have”, er ligusterhække og mindre fritvoksende hække som spiræa. De mere flytte-komplicerede hække er store laurbærkirsebær-hække og bøgehække.
2. Her er de to mest optimale tidspunker at købe hækken brugt
Når du køber hækken på DBA, skal den som regel først graves op hos sælger. Og sådan en udgravning kan ikke bare gøres, når det passer dig og sælger. I hvert fald hvis din hæk skal have de mest optimale chancer for at overleve flytningen.
Nanna Louise Teckemeier forklarer, at det mest skånsomme tidspunkt at hive hækken op på er i efteråret og i det tidlige forår.
"Planterne henter næring til bladene via rødderne, og når du graver planten op, kapper du en del rødder over, så planten får sværere ved at hente vand og næring nok til at holde de grønne dele i live," forklarer hun til DBA Guide.
3. Sådan gør du bedst klar til din ”nye” hæk
Grav hullet på forhånd, så din hæk kan plantes så hurtigt som muligt efter ankomsten til din have. Renden skal være en spade bred og omtrent 30 cm. dyb. Grav dybere end de 30 cm., hvis jorden er hård og leret, for sådan er der plads til, at du hælder løs jord i hullet - tættest på hækkens rødder.
"Jorden omkring hækken skal være løs, så plantens rødder har de bedste betingelser for at kunne brede sig i dens nye omgivelser," siger Nanna Louise Teckemeier til DBA Guide.
Og så husk at vand hullet godt igennem inden, du planter. En stor vandreserve i jorden hjælper din hæk med at etablere et rodsystem.
4. Spar din hæk og spar dig for så meget ”trailertid” som muligt
Det kan være besværligt – og også irriterende langsommeligt – at køre langt med en trailer. Tilmed er det bedst for din nyindkøbte hæk at have så kort tid oppe af jorden som muligt. Derfor kan du med fordel søge efter hæk på DBA ved at anvende genbrugssitets radiusfunktion.
Her kan du søge efter hække – eller andet grønt – der sælges indenfor et antal kilometer (som du selv angiver) fra dit indtastede postnummer.
5. Sådan graver du hækken ned
Hvis betingelsen for købet af hækken er, at du selv graver den op hos sælger, skal du sørge for at få så meget af hækkens rodnet med. Så stor en rodklump som muligt.
Du kan sjusse dig til, hvor stor klumpen helst skal være ved at kigge på stammetykkelsen på de individuelle planter, hækken består af. Som tommelfingerregel kan du regne med, at diameter på rodklumpen skal være ca. 10 gange diameteren på plantens stamme. Er stammen 3 cm. tyk, skal rodklumpen altså være ca. 30 cm bred.