For mange danskere spænder dårlig form ben for et aktivt liv

Man behøver slet ikke ud på lange løbeture. Gåture er en ganske effektiv motionsform. Foto: Shutterstock.

Hver tiende dansker oplever dårlig form som en barriere for en mere aktiv tilværelse. Mindre krævende tilbud og større fokus på det sociale skal give flere sved på panden.

Tre ud af fire af de danskere, der ikke dyrker nok motion, ønsker selv at være mere aktive. For hver tiende dansker står dårlig form dog i vejen for de gode intentioner. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Rambøll for Bevæg dig for livet.

”Det er jo paradoksalt, at formen skal stå i vejen for et aktivt liv. Det positive er, at rigtig mange danskere gerne vil være mere aktive. Og vi er helt overbevist om, at vi kan ændre på den ærgerlige opfattelse af, at man skal være i god form for at dyrke idræt. Blandt andet ved at lave tilbud, der er lettere at starte til som nybegynder, og som ikke kræver et stort fysisk overskud. Samtidig skal vi udnytte det store potentiale, der ligger i at bruge de personlige relationer til at fjerne de bekymringer, der holder folk tilbage,” siger Søren Brixen, adm. direktør i DGI.

Læs også: Kostilskud på en anden måde

For at få flere i gang, har DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF) startet en kampagne under navnet ”Hvad bevæger dig?” Kampagnen skal hjælpe de mange danskere, der ønsker at komme i gang, med at finde tid til motion i hverdagen.

Det første skridt er vigtigt

Et af tiltagene er flere tilbud til nybegyndere. Her har særligt gåture vist sig effektive. Blandt andet viser en undersøgelse fra Epinion, at det er den mest populære motionsform blandt inaktive seniorer. Derfor startede Aabenraa Kommune i juni måned et forsøg med gåture, hvor lokale seniorer blev sat til at hverve deltagere til en ugentlig gåtur over fire uger. Resultatet blev en overvældende succes med 700 deltagere.

Læs også: Kom i form med disse yogaøvelser

”Det er ret tydeligt at se, at denne her målgruppe har mere tid og overskud til at nyde naturen, og så er gang bare en god måde at samtale på. De to ting gør, at motionen lige pludselig bliver en sidegevinst, hvilket gør det nemmere at komme ud ad døren for mange,” siger projektleder for Bevæg dig for livet-senior i Aabenraa, Signe Juler Bøgesvang.

62-årige Astrid Thaisen er en af dem, der har været med på flere af gå-turene i Aabenraa:

”Jeg har ikke luft til at løbe, og gåture kan man altid holde ud, det er en dejlig motionsform. Så kan man også hygge og tale sammen med andre, så man ikke bare sidder derhjemme.”

Succesen med gå-kampagnen betyder, at indsatsen nu er udvidet med yderligere 10 kommuner landet over.

Det holder danskerne tilbage fra at dyrke mere motion:

  • Bruger tiden på arbejde/for lidt fritid (14,9 %)
  • Bruger tiden på familien (11,9 %)
  • Bruger tiden på andre fritidsinteresser (10,3 %)
  • Er i dårlig form (9,9 %)
  • Mangler nogen at følges med (6,4 %)

(Kilde: Rambøll-undersøgelse blandt 4003 repræsentative danskere)

Om Bevæg dig for livet:

Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er ambitionen i Bevæg dig for livet, der er Danmarkshistoriens største idrætspartnerskab mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund, TrygFonden og Nordea-fonden. Bevæg dig for livet rummer partnerskaber med landets kommuner samt Dansk Skoleidræt, Friluftsrådet og gadeidrætsorganisationen GAME om at skabe bedre rammer for idræt