Kaffe-eksperten guider: 5 klassiske fejl der ødelægger din kaffe

Det er nemmere end du tror at brygge en perfekt kop kaffe, hvis du undgår disse typiske fejl.

Kaffe er jo egentlig bare at blande kaffebønner og vand – men alligevel er der nogle afgørende detaljer, som mange af os misser og derfor ender med en kop kaffe, der ikke smager godt. Har du for eksempel helt tjek på dosering og vandtemperatur? Det er nemt at brygge en perfekt kop kaffe, hvis du undgår disse typiske fejl.

Kaffe-ekspert Mette fra Homebarista.dk guider her til, hvordan du nemt kan brygge fantastisk kaffe derhjemme uden det er besværligt, tidskrævende eller kostbart.

1. Du doserer forkert

Selve kaffebønnerne er en vild smagsforstærker – faktisk er kun 1,2 % i din færdige kop kaffe ”smag” - resten er vand. Så der skal ikke doseres ret meget forkert, før smagen bliver helt forkert.

"Det er en helt klassisk fejl, at vi over- eller underdoserer kaffen. Hvis du underdoserer, og bruger for få bønner, smager kaffen tyndt og du får et unuanceret billede af kaffens smag og aromaer. Hvis du overdoserer, bliver kaffen derimod alt for stærkt og bittert," fortæller Mette fra Homebarista.dk.

Løsning: Vær præcis, når du måler mængden af for både vand og kaffebønner. Et godt sted at starte er 6 g kaffe til 100 g vand (30 g til en halv liter i din stempelkande). Derefter kan du justere lidt op eller ned for at finde din egen smagsfavorit. Du kan bruge en køkkenvægt for at få den helt rette dosering, hvor du sætter stempelkanden op på vægten og først vejer bønnerne af, derefter vandet.

En stempeklande eller 'French press' er en klassisk måde at brygge kaffe på. Du kender helt sikkert stempelkanden Chambord fra danske Bodum, der i dag kan findes på Museum of Modern Art og et utal af hjem verden over - i 55 lande faktisk.

2. Vandet er spilkogende

Især hvis du brygger på stempelkande eller pour over er en typisk fejl, at du hælder kogende vand direkte ud over dine bønner.

"Det, som ofte giver dig en dårligere kop kaffe er, at vandtemperaturen er forkert, når du brygger kaffen. Hvis du hælder kogende vand over kaffebønnerne, kommer det til at smage grimt. De fleste kaffebønner tåler bedst vandtemperaturer på mellem 91 – 93 grader. Bønner, der er ristet hårdt, som for eksempel espressobønner, kan tåle lidt varmere vand, mens de lysristede bønner er mere sarte," forklarer Mette fra Homebarista.dk.

Løsning: Lad vandet stå lidt, inden du hælder det over bønnerne. Et godt tip er at lade vandet køle ned cirka et minut, der ofte er nok til at det rammer den rigtige temperatur. Hvis du rigtig vil nørde med vandtemperaturen er en nem løsning at købe et lille termometer, så du kan se, hvornår vandet præcist har nået den ønskede temperatur. Husk også altid at brygge med friskkogt vand fra hanen, det giver den bedste smag.

3. Kaffebønnerne er for gamle 

Kvaliteten af kaffebønnerne er altafgørende for den færdige kop kaffe – det siger næsten sig selv.

Hvis man virkelig vil steppe op på sin kaffe, skal man ikke købe bønnerne færdigmalede i supermarkedet. Køb i stedet dine kaffebønner hele og så friskristede som muligt. Et godt råd er at kigge på emballagen og finde datoen for, hvornår kaffen er ristet. Jo friskere, jo bedre. Det er desuden 'no go' at købe kaffe, der har været opbevaret i papirposer. Bønnerne gasser af – det vil sige, at alle aromaerne forsvinder. Kaffen skal være pakket i en emballage der er hermetisk lukket, gerne i plastik eller folie. Der skal desuden være en ventil på posen, for når kaffen bliver pakket, er den ikke helt færdig. Kaffen skal kunne ånde lidt i posen, og der skal kunne komme lidt gasser ud, men der må ikke kunne komme luft ind til kaffen.

Løsning: Køb hele bønner og invester i en kaffekværn. Kværn bønnerne umiddelbart inden brug. Så kan du nørde og du løfter virkelig smagen af den færdige kop kaffe. Du holder bønnerne smagfulde længst ved at opbevare dem i en lufttæt beholder og stille dem mørkt – aldrig i direkte sollys. Opbevar aldrig din kaffe i køleskabet, da der er for fugtigt og kaffen kan tage smag af de andre fødevarer. Når du har åbnet en pose kaffe, så brug den.

4. Ekstraktionstiden er forkert

På kaffe-sprog hedder bryggetiden ”ekstraktionstiden” og er altså betegnelsen for, hvor længe kaffebønnerne er i kontakt med vandet for at få den perfekte mænge smag ud i vandet.

"Hvis kaffen brygger for lang tid, hiver du for mange smagsstoffer ud af bønnen, og det er typisk bitterstofferne, der kommer med ud i vandet sidst i bryggeprocessen. Du vil hellere have de syrlige og søde smagstoffer fra bønnerne med ud og ikke for mange bitterstoffer i den færdige kaffe," forklarer Mette fra Homebarista.dk.

Løsning: Hvor lang tid bønnerne skal trække afhænger af den bryggemetode, du vælger. Hvis du brygger på stempelkande, skal bønnerne ikke tække længere end 4 minutter. Sæt minuturet eller en alarm på din telefon, så du ved, hvornår bryggetiden er gået. Ved pour over skal du gerne have afsluttet din bryg efter 3,5 minut. Det er formalingsgraden af bønnerne, der afgør tiden. Hvis bønnerne er malet for groft, løber vandet igennem for hurtigt og omvendt, hvis det tager for lang tid at trække igennem, er bønnerne malet for fint. Det kan også være forskelligt fra bønne til bønne og afhænger desuden af, hvor gammel bønnen er – hvor meget den er gasset af. Det bedste råd er at lege og prøve dig frem, næste gang du maler dine bønner.

Med en Pour Over fra Bodum kan du nemt lave en god kop kaffe helt enkelt. Netop den gode kop kaffe har været gennemgående for danske Bodum siden begyndelsen i 1944, hvor Britta og Peter Bodum stiftede selskabet. For alle kaffebryggere fra tidernes morgen og frem til i dag gælder det samme: Gode kaffebønner, en glaskande, et stålfilter og friskkogt vand. Det er alt, hvad der skal til for at brygge en god kop kaffe. Ingen papirfiltre eller kapsler - intet overflødigt.

5. Du tror, det er tidskrævende at brygge god kaffe

God kaffe behøver ikke være hverken kompliceret eller tidskrævende!

"Mange drikker instant-kaffe om morgenen, fordi det skal gå hurtigt, men faktisk er det næsten lige så nemt at lave en 'rigtig' kop kaffe. Kaffe på stempelkande eller pour over går også hurtigt! Det er tilmed sjovt og hyggeligt, og jeg kan lave morgenmaden i mens. For mig handler det om livskvalitet. Det er en måde at gå ind i et andet gear og tænke 'nu gør jeg noget for mig'," siger Mette fra Homebarista.dk.

"Når jeg har gæster, så finder jeg tit stempelkanden frem. Det handler om, at det tit er "after dinner"-kaffe. Så må der godt være en stor fylde i kaffen, den er nem at have med at gøre, hvis man skal servere kaffe for mange."

Løsning: Med en stempelkande kan du nemt og hurtigt lave en god kop kaffe – også når du har travlt. Bland kaffebønner og vand og lad det brygge i 4 minutter. Så kan du selv skrue op og ned for, hvor meget du har tid til at nørde med kaffen.

Har du hørt om at brygge kaffe med 'vakuum'? Især i USA brygger baristaerne på de bedste kaffebarer med vakuum-metoden, som på engelsk kaldes Siphon. Herhjemme var Bodum en af de første til at introducere danskerne for bryggemetoden, hvor den oprindelige Vakuum-brygger PEBO blev designet tilbage i 1956 af Peter Bodum. Kaffebryggeren er nu igen super populær og er blevet relanceret som ePEBO - e’et står for elektrisk og PEBO for Peter Bodum.