Hvad kan jeg lave med mine børn i efterårsferien? Gode tips til brætspil for hele familien

Mangler du inspiration til, hvad du kan lave med din familie i ferien? Det kan være svært at underholde børn i alle aldre - men måske kan ‘årets spil’ også lægge iPad’en på hylden og bringe familiehyggen tilbage hos dig?

Bladene falder af træerne, regnen drypper på ruden, og kalenderen siger atter efterår. Det er tid til ægte familiehygge, det er tid til at samles inde i varmen. Det er i hvert fald det, du drømmer om. Men med børnenes iPad som din største konkurrent og teenagere, som hellere vil ‘chille med vennerne,’ er din drøm lige så luftig som flødeskummen på den varme kakao, du kommer til at slubre alene.

Derfor har vi samlet efterårets bedste bud på, hvordan du redder din ferie: Spil! Hvis der er noget, der kan samle familien - og splitte den, alt efter hvor dårlige tabere, man har på holdet - så er det spil. Det er bare med at finde det helt rigtige til netop din familie!

Til børnefamilien

Hvis du har små børn i familien, skal du selvfølgelig vælge spil, de mindste også kan være med til. Bare rolig, du kommer ikke til at kede dig - alene ihærdigheden hos de små kan være underholdning nok for de ældre deltagere.

Årets Børnespil - Yeti Spaghetti

Har du endnu ikke prøvet kræfter med Yeti Spaghetti? Så er efterårsferien en oplagt mulighed for at spille det med de mindste. Det er netop kåret som årets spil - og med god grund. Yeti ligger ovenpå en skål spaghetti, og det kræver både koncentration og motorik at fjerne spaghettierne en efter en, uden at den falder ned i skålen. Børnene går op i det med liv og sjæl, og for de voksne spillere leder det hurtigt tankerne hen på Mikado - men med mere på spil, for man vil ikke forstyrre Yeti!

“Nej, nej, neeej. Pas påååå!” - Agnes, 4 år

“Okay, vi prøver igen. Og nu skal vi altså tænke os om, ellers falder han i hele tiden!”- Scarlet, 7 år

Fakta
- Spillet er for børn på 4+ år
- Man kan være 2 eller flere spillere 
- Yeti Spaghetti er kåret til Årets Børnespil af legebranchen.

Vildkatten

Hvis du kan lide årets spil, kan du sikkert også lide det, der tidligere har vundet flere priser: Vildkatten. I skal være opmærksomme men også hurtige, når I vender brikken og skal finde det billede, der passer sammen med det på brættet. Der er forskellige sværhedsgrader, og man kan selv tilføje flere regler til spillet, så det bliver aldrig kedeligt!

Fakta
- Spillet er for børn på 2-6+ år
- Man kan være 1-6 spilere 
- Vildkatten har vundet adskillelige priser.

For hele familien

Når både store og små skal have gang i konkurrenceånden og humoren, er disse spil et sikkert hit for hele familien. Der er sikret flere timers udfordringer og underholdning.

Quick Draw

Trænger I til at få lidt action ind i efterårsferien? Så er Quick Draw det perfekte spil for jer! Her skal I være hurtige på aftrækkeren og ramme målskiven med skyder og skumpil. I trækker et kort, der fortæller, hvad I skal ramme - men selv den dygtigste pistolfører kan komme på udebane, når der kommer forhindringer. Nogle runder skal I holde jer for det ene øje, stå på en stol eller først dreje rundt om jer selv, inden I må sigte og affyre. Hvem får først pletskud?

Fakta
- Spillet er for børn på 6+ år 
- Man kan være 2-4 spillere

Hold Masken Familie

Hvis I vil have grinegaranti, skal I spille Hold Masken! Det er dog ikke nogen god ting, for hvis du griner, taber du. Ligesom Youtube-fænomenet ‘You Laugh, You Loose’ må du kæmpe for at holde masken, når din modstander læser et kort højt. I familieudgaven kan en vittighed eller gåde for eksempel lyde “Hvad kalder man tomatens tyndskid? Ketchup!” Trak du på smilebåndet? Så får du brug for held og lykke i spillet, der træner dine lattermuskler!

Fakta
- Spillet er for børn på 8+ år 
- Man kan være 2 eller flere spillere

Til teenagere/voksne

Det kræver kreative krumspring, hvis man skal have teenagere til at blive siddende ved bordet efter maden. Det kan også være, I har puttet de små og bare gerne vil have en spilleaften for voksne, hvor rødvinen kommer frem. Det er vel ferie?

Escape Room

Hvordan kan man få et Escape Room hjem i stuen? Det tænker du måske, hvis du har hørt om de populære oplevelser, hvor det handler om at slippe ud af et rum på en time? Nu kan I få oplevelsen med hjem som brætspil og i fællesskab løse mysterier, opgaver og gåder for at få de rigtige nøgler i ‘Chrome Dekoderen’ og vinde over tiden i en af de fire opgaver af forskellig sværhedsgrad. Og tag ikke fejl; det er en god udfordring, der kræver samarbejde, koncentration og fart over feltet - så selvom I sidder ned, stiger pulsen af bare spænding!

“Det var overraskende intenst - og sætter virkelig gang i de små grå!”- Jeff, 26 år

Fakta
- Spillet er for unge på 16+ år
- Man kan være 3-5 spillere 
- Escape Room vandt Årets Spil 2017 i Norge
- Det var nomineret til ‘Årets Voksenspil’ af Legebranchen 

The Chameleon

Nu skal I holde tungen lige i munden og finde jeres bedste pokerface frem. Alle om bordet - undtagen én - kender det hemmelige ord og skal sige et ord, der beskriver det, men uden at afsløre for meget. Én spiller har fået et andet kort end jer andre og er derfor kamæleonen. Nu skal kamæleonen forsøge at blende sig ind, så ingen opdager, hvem der er den. Ligesom i spillet ‘Snyd’ skal du stille tvivl ved alt, du hører!

Fakta
- Spillet er for unge på 14+ år
- Man kan være 3-8 spillere

Bonustip
Gør jeres spilleaften endnu mere interessant ved at spille om, hvem der skal tage opvasken eller gå tur med hunden. Du kan også sætte familiens yndlingschokolade på højkant til vinderen, så der er motivation for at gå efter guldet - ud over håneretten, selvfølgelig. Med mindre I er sådan en familie, som ikke taler sammen i flere dage, hvis man har tabt i spil, så er efterårshyggen sikret her.