Tips: Sådan undgår du grimme overraskelser på varmeregningen

Foto: Colourbox

Når du køber hus, køber du samtidig en varmeregning mange år frem. Se her, hvad du skal være opmærksom på, inden du skriver under på købsaftalen.

Påsken er højsæson for huskøb. Og der er to ting, du altid bør gøre for at undgå ubehagelige overraskelser på varmeregningen. Se på energimærket og opvarmningsformen. Sådan lyder anbefalingen fra Energistyrelsen.

"Alle huse, der sættes til salg, har et energimærke, og det er et rigtig godt redskab for dig som køber. Her kan du se, om dit kommende hus frådser med energien. Hvis det gør, kan du også se, hvilke forbedringer det kan betale sig at udføre. Det er nemlig ofte en rigtig god ide at energioptimere i forbindelse med, at du flytter ind, så sparer du nemlig penge på varmeregningen fra dag ét", siger Hanne Lind Mortensen, kontorchef i Energistyrelsen.

Ud over lavere udgifter til varme giver energirenovering ofte også bedre komfort og indeklima i boligen.

Varmeregningen kan halveres

Gamle huse bruger som udgangspunkt meget energi, men der er også et stort potentiale for energibesparelser. Ikke mindst ved at ændre opvarmningsform.

"Hvis huset har oliefyr eller elpaneler, er det dyrt. Så er det oplagt at skifte til fjernvarme eller en varmepumpe. Ved at skifte fra oliefyr til f.eks. fjernvarme kan både din varmeregning og CO2-udledningen blive halveret. Derfor er det vigtigt at få fortalt nye boligejere, at et ekstra kig i energimærkningsrapporten kan have stor værdi, når man alligevel skal i gang med at renovere boligen", fortæller Hanne Lind Mortensen.

Det er muligt at få tilskud til de fleste energiforbedringer af boligen.

Fakta om energimærkning af boliger

  • Det er lovpligtigt at få energimærket din bolig, hvis du skal sælge eller udleje. Energimærkningen udføres af en konsulent i et certificeret energimærkningsfirma.
  • Boligens energimærke går fra A til G og viser, i hvor god energimæssig stand dit hus er. Jo bedre energimærke, jo lavere varmeudgifter og klimapåvirkning.
  • Der følger en rapport med energimærket til enhver bolig. Rapporten giver et overblik over energibesparelserne.

Kilde: SparEnergi.dk