Høje byggepriser gør eksisterende boliger mere attraktive

Med fortsat stigende priser på nybyggeri er det sandsynligt, at potentielle nybyggere i stedet vil vælge at købe en bolig i den eksisterende boligmasse.

Det er ikke noget som et nyt hus, men drømmen om flytte ind i en spritny bolig kan godt gå hen og blive dyrere end forventet. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er byggeomkostningerne nemlig stigende. Fra 2. kvartal 2017 til 2. kvartal 2018 er de samlede omkostninger ved nybyggeri steget knap to procent det sidste år.

"Med stigende byggeomkostninger på grund af især mangel på håndværkere og stigende priser på byggematerialer kan det have en positiv effekt for boliger, der allerede er til salg," siger Nyboligs kommunikationschef, Thomas Hovgaard.

Når valget står mellem at købe en eksisterende bolig og et projekt med nybyggeri kan udsigten til fortsat stigende byggeomkostninger ifølge ham godt føre til, at flere boligkøbere vil orientere sig mod den eksisterende boligmasse.

"Med de boliger, der er til salg, kan man regne med prisen, men skal du ud og bygge nyt med både grundkøb, materialer og håndværkere, kan det værre sværere at ramme den ønskede pris," siger Thomas Hovgaard.

Halvdelen af alle boliger sælges med prisreduktion, men den samme forventning kan man ikke have til nybyggeri.

"Boligpriser er kun vejledende, oftest sker der en prisforhandling, hvorimod nybyggeri, fx typehuse som udgangspunkt opererer med faste priser. Samtidig skal man også være opmærksom på, at der ved nybyggeri er en tidsfaktor, da tidsplaner ved privat byggeri ikke sjældent overskrides. Så fortsætter den aktuelle udvikling, kan man godt forestille sig, at nogen af dem, der overvejer at bygge nyt, vil øge efterspørgslen på den eksisterende boligmasse," siger Thomas Hovgaard.