Et blomstrende vildnis i mange farver eller et minimalistisk udtryk med slanke træer og lige linjer?
En forhave kan se ud på mange måder, og på Sjælland dyster to af Haveselskabets lokale afdelinger nu om at finde årets forhave – ikke for at belønne en særlig stil eller måde at dyrke have på, men for at fremme haveglæden og hylde mangfoldigheden i områdets mange haver.
Vi kigger alle sammen på dem, når vi går gennem kvarteret – forhaverne. Nogle bugner med blomster og buske, andre er holdt enkle med få planter. Nogle bærer præg af børn og leben, andre rummer redskabsskure og brandestabler. Men fælles for dem er, at vi kan se dem fra vejen, når vi går forbi på vej til arbejde, for at lufte hunden eller løbe en tur.
Nu vil to lokalafdelinger i Haveselskabet kåre de flotteste forhaver i hver deres områder. Og det handler ikke om at fremelske en særlig stil – tværtimod. Målet er at hylde haveglæden og vise de mange forskellige måder, man kan dyrke, bruge og nyde sin have på.
”Man bliver i så godt humør, når man kommer forbi en dejlig have. Vi vil gerne have, at flere får øjnene op for de mange skønne haver, der er – og for, at der netop er meget forskellige måder at dyrke sin have på. Vi håber, at det kan være med til at fremme naboskabet og samtalen over hækken og give inspiration til nye måder at nyde sin have på, siger Lene Dedenroth, der er formand for Haveselskabet Roskilde-Køge.
Hun bakkes op af Lene Lentz, formand for Haveselskabet Nordsjælland, som også er med i dysten.
”En forhave er husets ansigt udadtil. Og der er stor forskel på forhaver, når man går en tur gennem en by eller et boligområde – ligesom der er forskel på alle os, der bor i husene. Det her handler ikke om at udpege en særlig slags forhave. Det handler om at vise, at der er mange forskellige måder at dyrke sin have og sin haveglæde på,” siger Lene Lentz.
Fælles glæde for haven
Med forhavedysten kåres der en guld-, sølv- og bronzevinder og uddeles præmier i hver af de to afdelinger. Men for de to afdelinger i Haveselskabet handler dysten i ligeså høj grad om at skabe fælles glæde om havelivet – og at fremme mangfoldigheden i havelivet.
”Der ligger en have i nærheden af mit hjem, som jeg altid bliver i så godt humør af at gå forbi. Den er fuld af blomster og lidt vild og spontan, og det er deres valg at gøre det på den måde. Jeg bliver så glad, når jeg kører forbi, og det har jeg også sagt til dem – for det betyder virkelig meget for et område, at man bliver i godt humør af at være der, og det fik vi en god snak om,” siger Lene Lentz.
De to afdelingsformænd håber, at forhavedysten kan være med til at skabe god stemning på de enkelte veje og i lokalområdet. Og alle forhaver er velkomne i konkurrencen, understreger de – uanset om de hører til et byhus, en landejendom eller måske en nyudstykket parcel. Det afgørende kriterie er, det er et stykke have, man kan se fra vejen.
”Det er helheden, vi kigger på – ikke om man følger en særlig stilart. For der er ikke nogen ’rigtig’ måde at dyrke have på. Smag er vidt forskellig – og det gælder også i haven. Det vi måske alle har til fælles, er at vi bliver i godt humør, når vi ser en dejlig have,” siger Lene Dedenroth.
De mange billeder, der sendes ind i konkurrencen, samles på Haveselskabets hjemmeside, så alle haveejere bagefter kan gå på opdagelse og måske få nye ideer til deres egne haver.
Sådan foregår konkurrencen
For at indstille en have, skal du være medlem af Haveselskabet. Derimod kan din have godt blive indstillet af andre, uagtet at du ikke selv er medlem. Forhavedysten løber indtil 21. oktober.
Haveselskabets medlemmer stemmer på de haver, de bedst kan lide.
Afdelingerne i Roskilde-Køge og Nordsjælland konkurrerer ikke mod hinanden, men med sig selv. Når medlemmerne har stemt, kårer bestyrelsen i hver af de to afdelinger en vinder.