Mange boligkøbere prøver at forhandle sig til et prisnedslag, og det lykkes for cirka halvdelen. Boligpriser er kun vejledende, lyder det fra ejendomsmæglerkæden Nybolig.
Du kan langt fra være sikker på at få den pris for din bolig, som den er sat til salg til. Mens cirka halvdelen af alle boligsalg ender med at blive solgt enten over eller under udbudsprisen, er andelen af boligkøbere i forhandlingshumør endnu højere. Ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har foretaget blandt sine boligkøbere i årets andet kvartal, forhandlede knap 80 pct. om prisen på deres kommende bolig. Imidlertid lykkedes det kun 61 pct. at få afslag.
"Prisen på bolig er kun vejledende. Der findes ikke nogle objektive metoder til at fastsætte en pris, mange forhold har indflydelse. Det er den aktuelle markedssituation, som bestemmer, hvad en bolig ender med at blive solgt til, og den kan ændre sig på kort tid," siger Thomas Hovgaard.
Det høje antal forhandlingsparate boligkøbere vidner om en særlig kultur på boligmarkedet, mener han.
"Det er i virkeligheden ganske enkelt. De fleste har en øvre købsgrænse, men finder man en bolig, som er over den, er der jo ikke andet at gøre end at forsøge at presse prisen. Det lykkes så ikke hver gang, men man kan jo ikke fortænke nogen i at gøre forsøget," siger Thomas Hovgaard.
Mange bruger ofte fejl og mangler ved den bolig, de vil købe, til at forhandle pris med.
"En bolighandel er i dag meget gennemsigtig. Man kan få alle oplysninger om boligen og på den baggrund finde ud af, om man skal bruge flere penge på boligen efterfølgende. Det skal siges, at mange afslag er mindre og symbolske, så generelt er landets mæglere gode til at ramme plet," siger Thomas Hovgaard.