5 typiske fejl og mangler, når du køber et parcelhus

Foto: Shutterstock.com

Parcelhuset er blevet hipt. Det er praktisk, kvadratisk og godt – og så får man masser af bolig for pengene. Et efterhånden 40 år gammelt hus vil dog ofte have små skavanker, som du bør være opmærksom på i tilstandsrapporten.

Kigger man på salgstallene for boligmarkedet gennem de seneste par år, vil man opdage, at parcelhuset er ved at være hipt igen. Mens ejerlejligheder går tilbage, og fritidshussalget er i status quo, går hussalget frem. Det skyldes i høj grad, at der i børnefamilier er en hel del nostalgi forbundet med parcelhuskvarterer, hvor mor og far selv er vokset op.

Barndommens gade

"Salgstallene viser, at parcelhuset i provinsen er populært lige nu. Det er bl.a. unge mennesker, der har stiftet familie og ønsker at vende tilbage til ”barndommens gade”. De forbinder parcelhuset med en god og tryg barndom og ønsker at give det videre til børnene. En anden vigtig årsag er, at børnefamilierne i forstæderne får langt flere kvadratmeter for pengene, mens de stadig er forholdsvis tæt på byen, fortæller Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne og BoligOne, som også er kendt fra Hammerslag på DR.

Der findes mange spændende huse fra 70’erne og 80’erne på boligmarkedet lige nu, og det er muligt at få masser af bolig for pengene. Med godt 40 år på bagen vil der dog være små skavanker ved byggeriet, man skal være opmærksom på. Heldigvis er det skavanker, som ofte kan udbedres uden de helt store omkostninger.

Der vil altid være små skavanker

RealMæglerne og BoligOne har i samarbejde med hussyn.pro lavet en top 5-liste med de typiske fejl og mangler, du ofte vil møde, hvis du vil købe et ældre parcelhus.

Martin Lavlund er direktør i hussyn.pro og har i mere end 20 år arbejdet professionelt med tilstandsrapporter.

"De fleste parcelhuse fra 70’erne og 80’erne er generelt set i ganske fin stand. I sidste ende afhænger det selvfølgelig i høj grad af, hvordan ejer har sørget for løbende vedligehold af boligen. Der vil dog altid være nogle små skavanker, som vi igen og igen støder på, når vi går tilstandsrapporterne igennem, og det er dem, vi har forsøgt at samle her," fortæller Martin Lavlund.

Top 5 – fejl og mangler ved parcelhuse:

  1. Udskiftning af gulvafløb grundet synlig betonkant. Pris: 7.520 kr.
  2. Udbedring af fuger omkring vinduer. Pris: 290 kr. pr. meter
  3. Udskiftning af gulvklinker pga. løs vedhæftning. Pris: 3.180 pr. m2
  4. Udskiftning af forvitrede tagplader. Pris: 630 kr. pr. m2
  5. Eftergang af sokkel pga. løs puds. Pris: 940 kr. pr. m2